torsdag 14 mars 2013

Självkänsla på schemat

Ibland funderar jag på vad som är viktigast för mina elever att ha fått med sig från högstadiet. Kan det vara de tyska prepositionerna? Stavningsreglerna? Förmågan att reflektera över sitt eget lärande? Jag kommer ofta tillbaka till att det inte spelar någon roll hur bra man är på något om man inte samtidigt kan tro på sig själv.

På min skola har vi livskunskapslektioner med våra mentorsgrupper. På livskunskapen arbetar vi med övningar, diskussioner och lekar där allt syftar till att få eleverna att känna sig själva och varandra och... att tro på sig själva. I sjuan är eleverna som mest osäkra på sig själva. Därför kände jag att en lektion om självkänsla var på sin plats.

Eftersom Mia Törnblom är en av mina idoler vände jag mig till henne för inspiration. Ja, jag ringde ju inte upp henne förstås men jag kollade upp och googlade runt. Ni fattar. Hon säger många kloka saker och har skrivit bra böcker, varav flera står i min bokhylla. Min favorit är Du äger! där hon vänder sig direkt till ungdomarna för att få dem att stärka sig själva och se sin del i situationer som uppstår. Utifrån det jag har läst av Mia Törnblom och och utifrån artikeln 10 steg till bättre självkänsla i Aftonbladet satte jag ihop en presentation som jag sedan höll en liten föreläsning till. Jag ändrade och lade till ett par egna punkter på slutet bara för att få med två viktiga ämnen: Att man inte suger för att man får dåliga betyg och Att man inte suger för att man har en dålig hårdag.

(IT-tipset: ladda hem Haiku Deck till din iPad. Gratis! Enkelt! Snyggt!)


Created with Haiku Deck, the free presentation app for iPad

Efter föreläsningen fick eleverna en tvåveckorsläxa att ta med hem. Varje dag ska de göra följande:

1. Skriv ner minst tre saker som varit bra med dig idag.
2. Skriv ner saker du är eller vill vara glad över.
3. Skriv ned vad du vill ha hjälp med inför imorgon.

Så här ser häftet ut:


(Nästa IT-tips: på www.issue.com kan man göra blädderbara publikationer av pdf-filer. Om man nu tycker att det är kul...)

Gick det hem? Lyssnade de? Kommer de göra min läxa? Och framförallt, förstår de hur viktiga de själva är? Det återstår att se. Själv kände jag mig i alla fall lite nöjd efteråt.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack detsamma, Ulrika! Vi äger fett! Allihopa! :)

   Radera
 2. Jag har också testat Haiku deck, det finns många stilfulla bilder att välja på. Jag har inte testat issue utan har använt Youblisher istället, http://iktiskolan.blogspot.se/2012/11/gor-en-flipbook-av-din-pdf.html
  Härligt att följa din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kört youblisher också (efter att ha lärt mig i din blogg) men den här gången trilskades det, möjligen på grund av att häftet var i A5? Issue var snabbare.

   Radera